Kategorier
Auktioner Försäljning Nyheter Smålandsbolagen

Bergbomslampor – svenska klassiker

Lite historia om de populära lamporna från Bergbom och länkar till de två Bergbom G-218 som vi just nu säljer på auktion.

Efraim Ljung

Bergbom & Co AB, kallad Bergboms grundades 1940 av industrimannen Efraim Ljung (född 1878, död 1955). Efraim grundade även andra kända företag som t ex Madrassfabriken Dux, Malmö choklad- & cacao compani A E Ljung, Ljungs choklad- & cacaofabrik, Ljungs théimport samt ägde och var VD i flera andra bolag.

I den här artikeln tänkte vi fokusera på lamporna, det som Bergboms är mest känt för idag. Men visste du att de från början tillverkade glassmaskiner och elvispar?

 

Efraim Ljung

Kända lampor och designers

1947 designade Greta Magnusson Grossman Grasshopper för möbelvaruhuset Barker Brothers, och som tillverkas av Ralph O. Smith.
”Gräshoppan” är även känd som modell G-33, som den heter i svenska tillverkningen av Bergboms.

Bergboms har haft många designklassiker och flera kända designers har jobbat tillsammans med dem under åren.
Några kända designers förutom Greta Magnusson Grossman är Ruud Ekstrand, Eje Ahlgren och Berndt Nordstedt, Alf Svensson, Edward Wormley och många fler.
Ett samarbete med Aldo Londi på Bitossi och Bergboms har resulterat i mängder av populära bordslampor i keramik.
Men det finns även många lampor och modeller som inte har någon uppgiven designer.

Olika modeller

Bergboms började med lampor i efterkrigstiden och producerade elegant och modernistisk belysning för den svenska marknaden.
Lamporna fanns i en mängd olika modeller, allt ifrån bordslampor, skrivbordslampor, vägglampor till golvlampor och ljuskronor. Lamporna tillverkades i olika material som mässing, stål, keramik och glas.

Bergboms olika lampor är populära än idag, och priserna har stigit på de flesta modellerna. Lamporna kan du hitta på olika secondhand butiker, auktioner, loppmarknader och olika köp & säljmarknader. Ibland kan man göra ett fynd, men det är nog numera sällsynt att hitta en Gräshoppa för en hundralapp på en sommarloppis.

Några vanliga modeller är bl a olika modeller av bordslamporna Bitossi, Grasshopper G-33, G-075, B-075, G-31, B-031, B-024, G-34 och många fler.
Bergboms använder B- för bordslampa och G- för golvlampor. SL är lampetter/vägglampor. Kan säkert finnas undantag.

Märkningar och etiketter

Några olika märkningar och etiketter på Bergboms lampor. De äldre lamporna har märkningar i godset, och på senare lampor är det olika etiketter. Bergboms finns fortfarande som märke, och de etiketterna är vita med svart text.

Ha koll på detta

Lamporna är gamla. Även om de är snygga och mässingen glänser så är en lampa från 1960-talet cirka 50 år gammal. Kolla därför noga på t ex kontakter, sladdar och sladdgenomföringar. Gäller såklart alla gamla lampor. Gamla uttorkade trasiga sladdar kan ge dig elektriska stötar eller  vara potentiella brandrisker, så kolla dem noga.
Vanliga skador på äldre lampor från 1960-1980 talet är att plast-rastret i lampskärmen är trasigt eller saknas, och det är svårt att hitta nytt.

2 st Golvlampor G-218 på våra Traderaauktioner

 

 

Vi har just nu 2 st mässingslampor Bergboms modell G-218 på våra traderaauktioner. Dessa två har lampskärm i mässing, vilket verkar vara ovanligt.
Dessutom ligger skärmarna direkt på de stora glödlamporna.

Nedanför direktlänk till våra auktioner med golvlamporna. Auktionerna slutar onsdag 16 dec 2020 klockan ca 21.45.

 

https://bit.ly/2LG1AZt

 

Och länk till Golvlampa nr2

 

https://bit.ly/3aexgiU

Klicka här för att komma till vår profilsida på Tradera för att se alla våra auktioner.

Källor.

Informationen kommer från olika webbsidor, auktionssidor, Wikipedia samt riksarkivet, där bilden på Efraim finns.

Dela gärna artiklen, och kom gärna med feedback till oss.

#bergbom #bergboms #retro #auktion  #golvlampor #bordslampor #smalandsbolagen #smålandsbolagen #bitossi #vintage #design #scandinaviandesign #swedishdesign #återbruk #återbruka #nordicdesign #vintage #design #2hand #interiordecor #tablelamp #decor #tradera

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email